Flexibility

Aku menyampah bila orang complaint pasal punctuality aku sedangkan manusia tersebut tidaklah sepunctual  mana. Semenjak dari aku mula kerja dalam industry ini sampai sekarang it allows flexibility dalam pengurusan masa aku, namun masih dalam batas2 yang boleh diterima akal. Terutamanya bila melibatkan waktu masuk kerja dan waktu pulang. Aku memang sgt sensitif bila bos sangat berkira masuk kerja kena ontime tapi balik kena lewat sampai sekurang2nya 2~3 jam! Pada aku sekiranya bos bising2 tak bagi staff balik ontime, dia sepatutnya lebih flexible dalam waktu masuk kerja, begitu juga sebaliknya. Setiap kali aku masuk lambat ke office, akan aku pastikan aku ganti balik setiap minit kelewatan itu. Lagi menyakitkan hati, waktu rehat turut diungkit sedangkan selalu sgt memberi task seperti membayar bil2 yg rasanya aku tak payah ambil peduli pun, pergi survey hadiah untuk org JKR tu, org JKR ni, pergi beli stationary tu, stationary ni, pos surat tu, surat ni dan pelbagai multitasking yang lain. Dahla aku tak berkira pon ulang alik site ke segamat yg jauhnya 1/2 jam perjalanan naik kereta sendiri, tp bila ada orang usulkan supaya aku claim petrol marah pulak dengan kenyataan kereta disediakan (referring to sebiji the so call consultant car utk 3 org consultants tp 1 kunci sahaja dan pengalaman naik kereta tu best sikit je dari naik van sekolah aku dulu yg berusia lebih 15thn tu?) eh, aku tak cakap pon nak claim, toksah kau melenting lelebih la. Lenkali pegi la bayar bil sendiri, survey hadiah sendiri, pos surat sendiri, beli stationanry sendiri, kan company bagi kau kereta yg mmg tip top conditionnya. Menambah lagi kejengkelan itu, dia sendiri pon tak ikut time, so where's the role model that all the staff should refer to? tak perlu kot aku elaborate detailnya yg tidak terhad kepada waktu masuk dan balik office dgn alasan ' aku bos, lain!' sbb kamu makan gaji seperti kami2 juga. Garu2 kepala, lu pikirlah sendiri! Jadi, utk org yg sgt berkira seperti ini, maka selamat menerima pengiraan kira2 pulak dari aku lepas ni. sekian selamat maju jaya!

3 comments:

    On March 28, 2011 at 3:42 PM ainiyah said...

    heee, nak up kat boss aku jugak

     

    sila..sila..

     

    cehh... salu msk lambat..kite mesti ganti balik time balik..sure lewat..kang terlebey dr ape masa kite sampai opis.. byk gak bende yg x patut ko buat..kene buat kan??? sian ko

     

Blogger Templates by Blog Forum