Surabaya ~ Bromo

Assalamualaikum..

I purchased this Surabaya ticket through Air Asia free seats promo last year and managed to get RM0 tickets for 2 and here we go, Surabaya Indonesia. Surabaya terletak di Jawa timur dan perjalanan memakan masa 2 setengah jam maka tak perlu bersarapan laju2 di atas awan seperti kejadian ini. Flight telah reschedule awal tp tetap delay 1/2 jam, selamat mendarat jam 10 pg waktu indonesia. Dari airport terus saja menuju ke daerah Batu lantaran kami teringin nak tgk pokok epal. Gila jakun :). On the way kami melalui kawasan 'lumpur lapindo' yg mana kawasan perkampungan lapindo (daerah porong, Sidoarjo) telah ditenggelamkan oleh lumpur panas sejak 2006, yup it has been 5 years of  non-stop mud flowing. Takut ketidakcukupan masa, kami hanya melihat kerja2 pembinaan benteng (bg mengelakkan lumpur tersebut melimpah keluar) dari permukaan jalan sahaja.

Locals is taking advantage of the traffic jam by selling tit bits to the passing by drivers as the only highway been closed due to the mud area making the road very conjested

Kemudian singgah bersembahyang jumaat di Masjid Cheng Ho, Pasuruan dan kemudian meneruskan perjalanan ke ladang epal di Batu. Epal Batu berwarna hijau tetapi rasanya manis dan texturenya agak padat tidak sama seperti epal biasa

Di agrowisata, pohon apple baru sahaja berbunga, belum b'buah lagi :( tp sempat juga memetik strawberry bagai :) dan sempat merasa nasi goreng epal yg boleh tahan sedap!

Kemudian kami ke Coban Rondo yg bermaksud air terjun janda yg setinggi 81m. MasyaAllah sungguh indah ciptaan tuhan! Suasana sungguh nyaman dan sejuk!


Spent about half hour there kemudian lantas ke kaki gunung bromo, we spent a night there to see sunrise on the next day. Our day started at 4am as we were heading to Penajakan mountain to see the sunrise. Disebabkan Bromo sedang mengeluarkan asap hitam tanda2 mahu meletus maka rancangan melihat kawahnya secara dekat tidak dibenarkan. Maka trip ini wajib direpeat untuk melawat bromo bila dia sudah sembuh :)

 View towards the valley
 Riding a horse going up hill (IDR100.000 return)
A bunch of tourist while waiting for the sun to rise
 Thats me with bromo shooting ashes
Us with Tengger-an which were said is the Bromo original tribe originated from Majapahit Dinasty
 With Melfin, our tour guide. He shared a great stories of his journey throughout Indonesia. Awesome!
And I was keep on forgeting his name :P
View from sea of sand, towards Batok Mountain (with Bromo at the left shooting ashes)

serounding village area

After that, we head back to Surabaya and reached our hotel by evening. On the way, kami singgah di Tanggulangin pusat barangan kulit samada original mahupun tiruan. Memang murah walaupun yg ori, tp aku mcm baru jek lepas shopping beg, jadi sekadar mencuci mata. Tiada gambar lantaran excited cuci mata :D. Kemudian singgah pula ke Mirota, pusat batik dan sourvenir. Hambik ko berlonggok2 nak korek kain batik tu camne plak masa aku browse internet mereka2 kata susah nak cari batik kat Surabaya? Kerana lamanya kami mengorek kain batik, sampai tak sempat bershopping sourvenir lain. Sorry ek kengkawan, lenkali aku p Surabaya lg aku janji aku beli something ek.. :)

Kami menginap di Hotel Ibis Rajawali hanya sorang RM70 sahaja semalam. Lokasi hotel ini sgt strategik yg mana Jembatan Merah (shopping mall) is just accross the street and Chinatown (also known as Kya Kya) is just 5minutes walking distance. And you should catch their morning market held early in the morning at Tugu Pahlawan which is just 10minutes walking distance from our hotel. The fa mous pasar Turi is just 10 minutes away by beca (trishaw)- the local way of getting around (about IDR10.000)

 Pintu gerbang ke Chinatown
 Kami di dalam beca.. sungguh comel. haha
 Pasar pagi di tugu pahlawan. Gila besar pasar pagi dia! Kalah bazar ramadhan stadium shah alam

Kami hanya ada setengah hari untuk explore+shopping di Surabaya. Jadi memang ketidakcukupan masa nak bersourvenir+shopping beria bagai. Dan petang itu sudah pon berada di airport bertolak pulang ke KL. Actually kalau ada cukup masa, perjalanan akan lebih seronok dapat jalan2 ala2 back pack naik bas dan melalui banyak perkampungan (as what i read). Tp kerana kami hanya ada 3 hari maka decided untuk hire tourist guide. Owh, BTW if you plan to go to Bromo, you should include Madakaripura waterfall into your itenerary. Kami tidak dapat kesana kerana musim hujan ia ditutup kepada public ditakuti air bah tiba2 dari atas bukit yang membahayakan.

2 comments:

    On February 9, 2011 at 4:03 PM ainiyah said...

    eh bape byk lantaran ni kawan?
    BTW gambo & caption kecik la bebenor yg buat aku tak puas hati tengok lantaran memberi komen.
    hahahha

     

    eh, ada 2 lantaran jek la kawan...
    hehehe.. gambo letak size medium jek..ok, lenkali aku letak size large :D

     

Blogger Templates by Blog Forum