Wisata ke Jawa Timur [Part 4] : Bromo ~ Semarang

Assalamualaikum..

Sambungan dari berpagian di Bromo. Selepas turun dari kawah Bromo, kami kembali ke hotel. Selesai mandi, packing segala kami check out, bersarapan dan sampai masa untuk meninggalkan Bromo. Acara hari ini selain Bromo, kami sepatutnya ke air terjun Madakaripura dan kembali ke Surabaya mencari tiket bas/ keretapi ke Semarang. Tahun lepas waktu tidak mengizinkan kerana waktu itu musim hujan dan merbahaya ditakuti ada kepala air. Tapi dek kerana penat dari semalam asyik acara trekking dan untuk ke Madakaripura perlu trekking juga 2 jam pergi balik maka kami batalkan saja. Cukup sekadar tengok dari jauh, dari tepi jalan saja.
Ini adalah rumah yang sama, gambar atas di ambil tahun lepas.
Antara pemandangan sepanjang perjalanan turun
Lori yang sarat dengan muatan di bawa turun dari Bromo
Madakaripura
Perjalanan ke Surabaya

Tiba di Surabaya lebih kurang jam 1 petang, kami terus ke stesyen bas. Tiada tiket kaunter untuk bas ke Semarang harus terus ke platform. Yang di kaunter semuanya untuk perjalanan malam. Kebetulan ada bas yang akan ke Semarang memang sempat kalau kami nak naik tapi sudah penuh, pemandu memberitahu bas seterusnya jam 4 petang. Kami diberitahu tambang sekitar IDR100.000 dan perjalanan lebih kurang 6 jam. Ada 3 jam lagi maka kami berkeputusan meninjau tiket keretapi pula. Sampai di stesyen Keretapi Gubeng, keretapi seterusnya jam 4.50 petang dengan tambang IDR195.000 tapi perlu naik dari stesyen Pasar Turi. Mengambil kira bajet yang ketat, kami dengan rasa bersalah meminta Dedi menghantar semula ke stesyen bas tapi memandangkan waktu masih panjang kami lunch dulu. Kali ni kami pastikan si Dedi ni makan apa yang kami makan. Rupanya semalam dia tak makan ayam tu sebab dia membela dan menjual ayam, disebabkan kedai itu menjual 'baby chicken' maka dia tak sampai hati nak makan. Loh, kalau tak makan kenapa bawa kitorang makan situ? tak kisahlah, itu cerita semalam, hari ni sila bawa kami tempat yang kamu bisa makan. Pecel aku makan! Ok, jom pecel!

Tambah tolak waktu makan, jem segala ngam-ngam saja kami sampai bas mahu bertolak, nak ke toilet pun tak sempat. Azab juga la Fatt menahan tunggu bas berhenti rehat. Tambang sebenar hanya IDR 65.000 dan perjalanan akan memakan masa 8 jam! Wallah!! Kami dapat lihat sunset di perjalanan. Teringat pula aku bersunrise dalam train ke Bangkok awal tahun haritu. Selepas beberapa kali Fatt tanya pakcik co-driver bila nak berhenti akhirnya jam 7 malam sampai ke perhentian. Kami bergegas ke tandas. Keluar tandas, berborak-borak dengan pakcik bas tadi, tiba-tiba dia suruh kami masuk makan. "udah, pergi makan! tunjukkan aja tiketnya" kami masih terpinga-pinga tapi mengikut saja arahannya. Sambil beratur Fatt bertanya kepada penumpang lain, gratis?? iya! sampai giliran, ditanya lagi kepada tuan punya kedai, gratis?? Iya, mau lauk apa? memang kami tak percaya. Tambang IDR65.000 dapat makan percuma. Nasi campur hokeh, boleh pilih 2 lauk, nak nasi gunung pun boleh. Air teh O. Tak sia-sia kami pilih naik bas berbanding keretapi yang 3X harga bas.
Sunset dalam bas
Inilah rupa basnya dan tiket bas
Nasi separuh

Kami sampai di Semarang lebih kurang jam 12 tengah malam dan pakcik bas tadi sungguh baik hati menemankan kami mencari teksi. Kami minta di hantar ke Quest Hotel. Pemandu teksi seperti mahu mengambil kesempatan menawarkan untuk menghantar ke airport esok dengan charge IDR80.000 kami tolak. Pihak hotel hanya mengenakan IDR40.000 ke airport. It was a long day for us. Sangat melegakan dapat check in dan mandi manda kemudian guling-guling sambil tengok TV.
Lega akhirnya dapat jumpa katil

Nanti-nanti aku sambung ye acara berpeleseran di Semarang ye. Jya!

0 comments:

Blogger Templates by Blog Forum